nav-left cat-right
cat-right

Ochota na hamburgera a zmiana pracy

Ochota na hamburgera a zmiana pracy

Jedzenie często jest sposobem na poprawę nastroju. Sprawia nam przyjemność, niektóre potrawy dodatkowo zawierają składniki, które powodują wzrost endorfin w naszym organizmie. Kiedy jednak smaki na słodycze lub tłuste przekąski pojawiają się częściej, należy zastanowić się co jest tego powodem. Fińscy naukowcy uważają, że nagłe pojawienie się tzw. emocjonalnego obżarstwa może być oznaką zawodowego wypalenia. Przeprowadzili badania na próbie 230 aktywnych zawodowo kobiet w średnim wieku. Uczestniczki najpierw wypełniały ankietę zawierającą pytania na temat nawyków żywieniowych oraz poziomie zadowolenia z pracy. Ponad 20% badanych odpowiedziało, że doświadcza wypalenia zawodowego i właśnie w tej grupie najczęściej zdarzały się objawy świadczące o problemie z obżarstwem emocjonalnym. Panie nie doświadczające zawodowego wypalenia, nie miały problemów z niekontrolowanym jedzeniem, a jeśli obawy się pojawiły, szybko znikały. Na podstawie tych badań postawiono tezę, że osoby borykające się z problemem wypalenia zawodowego są bardziej narażone na kompulsywne jedzenie, które ma być sposobem na ucieczkę od problemu. Łatwiej go przecież zjeść niż zmienić coś w swoim życiu.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>